Ako sa dostať z Botswany do Namíbie verejnou dopravou v roku 2024?

Publikované: 10. júl 2024

Cestovanie medzi Botswanou a Namíbiou verejnou dopravou môže byť skutočným dobrodružstvom, ktoré vám umožní zažiť autentický spôsob života v južnej Afrike. Hoci sú tieto dve krajiny geograficky blízko, spojenie medzi nimi verejnou dopravou môže byť výzvou, ktorá si vyžaduje trochu plánovania a trpezlivosti.  V tomto článku vám poskytneme kompletný návod na cestu z Botswany do Namíbie, vrátane informácií o dostupných autobusových spojoch, hraničných prechodoch, a tipov, ako urobiť vašu cestu čo najhladšou a najpríjemnejšou.

Maun, Botswana - hranica Namíbia

Poďme predpokladať, že vaše botswanské dobrodružstvo končíte v meste Maun, tak ako aj my. Ako sa teda odtiaľ dostať k namíbijským hraniciam? Z mesta Maun ide raz za deň o 5:00 ráno veľký autobus priamo do mesta Ghanzi. Túto informáciu vám radíme potvrdiť u vašich hostiteľov. Lístok za týchto 285 km stojí cca 7 USD a cesta potrvá asi 3 hodiny.

Tu na stanici prestúpite do minibusu, ktorý ide smerom do mesta Charles Hill. Lístok stojí cca 5,5 USD a týchto 200 km vám potrvá asi 2,5 hodiny.

Zo zastávky v meste Charles Hill si vezmite taxík na hranicu s Namíbiou. My sme platili 3,68 USD za túto krátku cestu.

Hraničný prechod Botswana - Namíbia

My sme si naozaj mysleli, že tu budú mať všetko parádne zorganizované a tento prechod pôjde ako po masle. Odhlásenie sa z Botswany bolo jednoduché, no zádrheľ nastal, keď sme prišli na namíbijsku stranu. Prišli sme o 14.00, práve vtedy, keď sa menila šichta. Slováci dostanú v Namíbii víza pri príchode, za ktoré musia platiť a tento proces sa im nechcel riešiť. Dokonca, bola sobota, tak pracovná morálka tu nehrala veľkú rolu. Vyhnite sa teda tejto situácii, ak máte možnosť. Inak vás čaká 2-hodinová zastávka na hranici.

Pri príchode na hranicu vypíšete tlačivo, ktoré colník spracuje. Potom vás zavolá do miestnosti zaplatiť víza. Je to cca 65 USD na osobu. Budete platiť LEN BANKOMATOVOU KARTOU. Dajte si pozor, aby mali mašinu nabitú a vytlačili vám potvrdenku.

My sme sa teda vybavili z hranice asi o štvrtej poobede.

Namíbia, hranica -> Windhoek, Namíbia

Jednoducho povedané, teraz nastáva výzva. Treba stopovať. V Namíbii funguje verejná doprava len zriedka, no k hranici ani náhodou nesiaha. A preto si musíte nájsť nejakého šoféra, ktorý vás buď odvezie do hlavného mesta Windhoek (400 km) alebo aspoň do najbližšieho mesta Gobabis (115 km). Nám sa zdalo, že po štvrtej poobede stopovanie v Afrike nie je dobrý nápad, tak sme prespali hneď v kempe na hranici a dúfali, že večer tu prespia aj ďalší turisti, ktorí majú prenajaté auto, do ktorého sa nasáčkujeme.

Ubytovanie: East Gate Rest Camp v malej chatke za 30 USD. Taktiež sme sa tu navečerali a v obchodíku kúpili raňajky. Inak, prespať môžete aj v Botswane, ak vám to časovo vyhovuje viac. Dobrý tip je ubytko Okavare Guest House v meste Charles Hill.

Náš plán nájsť nejakých turistov nevyšiel. Tak sme sa ráno vybrali na cestu dúfajúc, že si stopneme nejaký kamión. Vedeli sme, že z mesta Gobabis sa dostaneme do Windhoeku ľahko zdieľaným taxíkom alebo ďalším stopom. Boli sme pripravení, že táto cesta nás môže stáť aj 30 USD na osobu, no naozaj, nie je iný spôsob. Napokon nám zastavilo jedno auto na hranici a milý pán nás zobral priamo do mesta Windhoek v Namíbii, kde náš program začínal. 

Hoci sa na prvý pohľad tento hraničný prechod môže zdať nezmyselným a náročným, ak si naň vyhradíte dva dni, úplne s prehľadom sa dostanete z mesta Maun v Botswane do mesta Windhoek v Namíbii. Vždy sa nájde niekto, kto vás prichýli alebo vezme so sebou. 

Ďalšie články k téme...

Harovci - Cestuj s nami!

Vaši parťáci na cestách. Itineráre, tipy, zájazdy, cestopisy a hon za dobrodružstvom s limitovaným rozpočtom.

Nezmeškaj ani jednu novinku!

Prihlás sa na náš Newsletter a buď prvý, kto sa dozvie, aké videá vyjdú v daný týždeň, kto dostane bonusové info k našim blogom či VIP pozvánku na naše besedy. 

Newsletter sign up

Tvoje osobné údaje aj emailovú adresu spracovávame v súlade so zásadami spracovania osobných údajov.