3 miesta, ktoré musíš vidieť v Botswane! Kompletný návod

Publikované: 7. júl 2024

Botswana, krajina pokoja a usmievavých ľudí, ponúka návštevníkom nádhernú zmes divokej prírody a bohatej kultúry. Ak túžiš po dobrodružstve, ktoré ti umožní splynúť s prírodou a objaviť jedinečnú krásu afrického kontinentu, Botswana by mala byť na vrchole tvojho zoznamu. V tomto článku ti predstavíme tri miesta, ktoré jednoducho musíš vidieť, keď navštíviš túto fascinujúcu krajinu. Či už si milovníkom safari, obdivovateľom divočiny alebo len hľadáš nezabudnuteľné zážitky, náš kompletný návod ti pomôže naplánovať dokonalú cestu do Botswany. 

Ako sa pripraviť na cestu do Botswany?

Predtým, než začneš plánovať celkový itinerár, prečítaj si naše odporúčania ohľadom cestovania do Botswany. Nájdeš tam praktické informácie ohľadom leteniek, víz, celkovej dopravy či ubytovania.

Botswana je krajina veľká ako Francúzsko, no nemá ani len 3 milióny obyvateľov. Môžete sa teda pripraviť na dlhé jazdy po rovinatej púštnej ceste. Poďme sa ale pozrieť na 3 miesta, ktoré sa v tejto zaujímavej krajine oplatí navštíviť počas vášho výletu po Afrike.

1. Chobe národný park

Národný park Chobe, založený v roku 1968, je jedným z najznámejších a najrozmanitejších národných parkov v Botswane. Rozprestiera sa na rozlohe približne 11 700 km² a je domovom jednej z najväčších koncentrácií divokej zveri v Afrike.

Chobe je známy svojou obrovskou populáciou slonov, ktorá sa odhaduje na viac než 50 000 jedincov. Okrem slonov tu nájdete aj levy, leopardy, gepardy, byvoly, hrochy, zebry a množstvo antilop. Park je tiež rajom pre ornitológov s viac ako 450 druhmi vtákov.

My vám jednoznačne odporúčame zažiť celodenné safari v terénnom aute a plavbu po rieke Chobe.

Ako sa sem dostať?

Park sa nachádza v severovýchodnej časti Botswany, v blízkosti hraníc so Zimbabwe, Zambiou a Namíbiou. Hlavným vstupným bodom do parku je mesto Kasane, ktoré je ľahko prístupné letecky aj cestou. 

Ubytovanie: Elephant Trail Guesthouse and Backpackers za 25 USD na noc.

Pripravte sa, že ubytká v Botswane nebudú piamo v centre mesta, no ľahko sa k nim dostanete zdieľanými taxíkmi, ktoré majú jednotnú cenu.

Safari: My sme si safari objednali priamo cez ubytovanie, čo bola podľa nášho výskumu najlacnejšia možnosť. Vyrazili sme ráno 5:30, aby sme v národnom parku stihli východ slnka. Parkom sme sa premávali 6 hodín a podarilo sa nám naozaj vidieť stovku slonov, levy, hrochy či krokodíly. Potom sme pokračovali na hotel na tradičný africký obed. Asi o 14:30 sme vyštartovali na loďku, ktorou sme sa plavili až do západu slnka. Najkrajší zážitok máme aj tak z plávajúcich slonov. Celý deň nás stál 92 USD na osobu, čo je jednoznačne najlacnejšie organizované safari v našich životoch.

Extra tip: Na plavbu loďkou si nezabudnite opaľovací krém, dlhý rukáv a aspoň liter vody na osobu.

2. Ostrov Kubu - raj neobjavený turistami

Ostrov Kubu, tiež známy ako Kubu Island, je jedinečným geologickým a kultúrnym fenoménom v Botswane. Tento fascinujúci žulový ostrov sa nachádza v soľnej planine Makgadikgadi a ponúka návštevníkom nezabudnuteľný zážitok. 

Ostrov Kubu je tvorený starobylými žulovými skalami, ktoré vyčnievajú z bielej soľnej planiny, čím vytvárajú dramatický kontrast. Skaly na ostrove sú staré približne 2,7 miliardy rokov, čo robí z ostrova geologickú raritu.

Ostrov Kubu je známy svojimi obrovskými baobabmi, ktoré dotvárajú jeho dramatickú siluetu. Taktiež je posvätným miestom pre miestne etnické skupiny, najmä pre kmeň Bakalanga. Ostrov je pokrytý množstvom starobylých kamenných kruhov a zvyškov.

Ako sa sem dostať?

Ostrov Kubu sa nachádza v severovýchodnej časti Botswany, v strede rozsiahlych Makgadikgadi soľných plání. Najbližšie mesto je Gweta, odkiaľ vedie nespevnená cesta na ostrov. Kubu Island je prístupný len terénnym vozidlom, čo dodáva ceste dobrodružný nádych.

A teda, ak nemáte auto, zorganizovať tento výlet môže byť celkom výzva. Bežné turistické agentúry vás sem vezmú za 450 USD na osobu na jednu noc, a to sa nám zdalo neprimerané. My sme však našli šoféra Ceasara (+267 74 145 024), ktorý nás sem vzal za 120 USD na osobu. Úprimne? Je to asi najlacnejšia možná varianta, aká existuje 🙂 A teda, pripravte sa na to, že prvý deň cestujete 5 hodín na ostrov, kde strávite podvečer, noc a ráno. Potom nasadáte späť do auta a výlet končí okolo obeda v meste Gweta.

Ako sa dostať do mesta Gweta? My sme šli z mesta Kasane autobusom do mesta Nata (smer Francistown). Tu sme si oddýchli, prespali a pripravili sa na výlet na Kubu island. Toto mesto sme zvolili preto, lebo Gweta je malinká s obmedzeným ubytkom. Na druhý deň ráno sme si vzali autobus smerom k mestu Maun, ktorý nás vyhodil v meste Gweta. Autobusy chodia asi raz za hodinu, tak choďte radšej skôr. Taktiež môžete skúsiť stopovať.

Ubytovanie: Eselbe Camp Backpackers v meste Nata- trocha vojenský štýl ubytovania, ale vlastní ho milý Rupert, ktorý kedysi pôsobil aj na Slovensku. Vybudoval ho sám a noc vás tu vyjde cca 25 USD. 

Cesta na ostrov Kubu: Určite si nakúpte zásoby jedla a vody predtým, než sa vydáte na túto 5-hodinovú cestu terénnym autom. Zoberte si minimálne 5L vody na osobu. Ceasar sa postará o váš stan a večeru. Akonáhle sa dostanete na samotný ostrov, zaplatíte vstupný poplatok asi 14 USD na osobu a môžete si užiť pokojnú atmosféru tohto magického miesta. Po prenocovaní vám radíme vstať na východ slnka a po raňajkách si znova sadnete do auta a vydáte sa do mesta Gweta.

3. Okavango Delta

Okavango delta je jednou z najúžasnejších prírodných pamiatok na svete a je považovaná za jeden z najväčších vnútrozemských deltových systémov. Nachádza sa v severozápadnej Botswane a ponúka bohatú biodiverzitu a nádherné scenérie.

Okavango delta je známa svojou bohatou biodiverzitou. Žije tu množstvo druhov zvierat vrátane slonov, hrochov, levov, leopardov, byvolov, krokodílov, a nespočetných druhov vtákov. Delta je tiež domovom pre mnoho vzácnych a ohrozených druhov, ako je napríklad africký divoký pes.

My sme sa tu rozhodli plaviť tradičným mokoro (kanoe).  Mokoro výlety sú obzvlášť populárne, pretože umožňujú návštevníkom tichý a ekologický spôsob prieskumu delty.

Ako sa sem dostať?

Okavango Delta je obrovská. Do vnútra delty sa dostanete len chartovým letom cez niektoré luxusné ubytovanie. Let trvá 15-45 minút a za jednosmerný lístok zaplatíte okolo 260 USD na osobu. My sme stretli jednych Írov, ktorí si tu zarezervovali ubytovanie za 600 USD na noc, čo pre nás samozrejme nebolo únosné.  

My sme teda zvolili alternatívu a na plavbu po Okavango delte sme sa vybrali priamo z mesta Maun. Do tohto mesta sa ľahko dostanete autobusom z mesta Gweta.

Ubytovanie: Tentokrát sa nám nepodarilo zohnať žiadne backpackerské ubytko – vraj kempy už nefungujú a všetko na Bookingu nám prišlo predražené. Tak sme si dopriali a rezervovali si Airbnb za 50 USD na noc. Druhú noc sa nám však podarilo zjednať na 30 USD.

Plavba po Okavango Delte: Turistické agentúry organizujú celodenné plavby, ale aj dvojdňové treky. Ak náhodou v rieke nebudú na vás pokukovať agresívne hrochy, tak ako na nás, naozaj si môžete užiť relaxačnú a príjemnú plavbu. My sme za 2-hodinové dobrodružstvo zaplatili 60 USD na osobu, čo zahŕňalo aj odvoz z ubytovania. Vybavili sme si to u sprievodcu Timmyho (+267 71 235 030). Takto sme sa plavili len po okraji delty. Keby si rezervujeme celodennú plavbu, stálo by nás to asi dvoj-násobok a zobrali by nás nie len hlbšie, ale aj na prechádzku po džungli. 

To boli 3 miesta, ktoré jednoznačne odporúčame navštíviť v Botswane. Botswana možno nemá toľko atrakcií, no všetky tri sú dychberúce. Keď si k celej skúsenosti pridáte fantastickú dopravu, milých a výrečných ľudí a lacné steaky – naozaj lacné – asi 250g za 1 USD – tak asi si už balíte kufre, čo?

Ale naozaj – ak máte naplánovaný výlet do Zambie, Zimbabwe či Južnej Afriky, týždeň v Botswane bude určite obohacujúca skúsenosť. My sme z Botswany pokračovali z mesta Maun priamo do Namíbie. Ak máte podobný plán, prečítajte si tento článok.

Ďalšie články k téme...

Harovci - Cestuj s nami!

Vaši parťáci na cestách. Itineráre, tipy, zájazdy, cestopisy a hon za dobrodružstvom s limitovaným rozpočtom.

Nezmeškaj ani jednu novinku!

Prihlás sa na náš Newsletter a buď prvý, kto sa dozvie, aké videá vyjdú v daný týždeň, kto dostane bonusové info k našim blogom či VIP pozvánku na naše besedy. 

Newsletter sign up

Tvoje osobné údaje aj emailovú adresu spracovávame v súlade so zásadami spracovania osobných údajov.