Ako naplánovať výlet do Južnej Afriky? Na toto nesmiete zabudnúť

Publikované: 26. august 2024

Plánujete dovolenku do Juhoafrickej republiky? Tento fascinujúci kút sveta ponúka nekonečné možnosti na dobrodružstvo, či už ide o objavovanie národných parkov, návštevu vinárskych oblastí alebo prechádzky po rušných mestách. Aby ste si svoju cestu naplno užili, je dôležité byť dobre pripravený. V tomto článku sa pozrieme na kľúčové kroky, ako sa najlepšie pripraviť na výlet do Juhoafrickej republiky. Od nevyhnutnej administratívy, ako sú víza a očkovania, až po praktické tipy na bezpečnosť. S našimi radami budete mať istotu, že vás na ceste nič nezaskočí.

Kedy je vhodné cestovať do Južnej Afriky?

Najlepší čas na cestovanie do Juhoafrickej republiky závisí od toho, aké aktivity plánujete a ktoré oblasti chcete navštíviť. Tu sú hlavné faktory, ktoré by ste mali zvážiť:

  1. Safari a pozorovanie zvierat: Ak je vaším hlavným cieľom safari a pozorovanie divokej prírody, ideálnym obdobím je zimné obdobie (jún až september). Počas týchto mesiacov je počasie suché, čo znamená, že zvieratá sa sústreďujú pri vodných zdrojoch a je ich ľahšie pozorovať. Vegetácia je tiež redšia, čo zlepšuje viditeľnosť.

  2. Pláže a pobrežie: Pre dovolenku na plážach a pobreží, napríklad v oblasti Kapského mesta, je najlepšie cestovať v letných mesiacoch (november až február). Teploty sú vysoké a dni dlhé, ideálne na kúpanie, surfovanie a iné vodné športy.

  3. Vinárske oblasti: Ak chcete objavovať vinárske oblasti, ako je Stellenbosch alebo Franschhoek, odporúča sa navštíviť ich na jar (september až november), keď je počasie mierne a krajina rozkvitá.

  4. Turistika a mestské atrakcie: Ak plánujete turistiku v horách alebo návštevu miest ako Kapské Mesto, Johannesburg či Pretoria, najlepšie obdobie je jar alebo jeseň (september až november a marec až máj). Počasie je príjemné a turistické atrakcie nie sú preplnené.

Celkovo vzaté, Juhoafrická republika je destináciou, ktorú môžete navštíviť počas celého roka. My sme ju navštívili v apríli, a počasie nám super vyšlo.

Ako sa dostať do Južnej Afriky?

Najjednoduchší spôsob, ako sa dostať do JAR, je letecky. Väčšina medzinárodných letov pristáva na dvoch hlavných letiskách:

  • Medzinárodné letisko OR Tambo (JNB) v Johannesburgu je najväčším a najrušnejším letiskom v JAR, s priamymi spojeniami z mnohých veľkých európskych, amerických a ázijských miest. Vhodné miesto na prílet, ak sa chystáte do národného parku Kruger.
  • Medzinárodné letisko Kapské Mesto (CPT) je druhým najväčším letiskom, obľúbeným medzi turistami, ktorí sa chystajú navštíviť Kapské Mesto a jeho okolie.

Z Európy sú k dispozícii priame lety od hlavných leteckých spoločností, ako sú British Airways, Lufthansa, Air France a KLM. Cesta trvá približne 11 až 12 hodín. Zo Slovenska alebo Česka budete musieť pravdepodobne prestupovať v niektorom z európskych uzlov, ako je Londýn, Frankfurt, Paríž alebo Amsterdam. 

Ak sa do Kapského Mesta chystáte z Namíbie, vezmite si autobus z mesta Windhoek. Najlepšia spoločnosť je Intercape. Z Botswany sa tiež do Južnej Afriky dostanete cez trasu Gaborone – Pretoria a taktiež odporúčame Intercape. 

Víza do Južnej Afriky

Česi s Juhoafrickou republikou nemajú vízovú povinnosť, takže na vstup do krajiny  je potrebný cestovný pas. Pas musí byť platný minimálne 6 mesiacov pri vstupe do krajiny a mať 3 voľné stránky pre potreby imigračných úradov. 

Slováci to, žiaľ, také jednoduché nemajú. V dostatočnom predstihu treba požiadať o elektronické víza na tejto stránke. Hoci sa tu píše, že víza dostaneme za 5-10 dní, v skutočnosti to môže trvať aj 2 mesiace. Určite si podajte žiadosť v predstihu.

K celkom obšírnej žiadosti budete musieť predložiť:

  • Kópiu pasu, ktorý pri vstupe použijete a jeho platnosť nesmie byť menej ako 30 dní po opustení krajiny
  • Potvrdenie o očkovaní proti žltej zimnici (ak potrebné)
  • Detailný itinerár, ktorý potvrdí váš motív návštevy a jej dĺžku
  • Letenku von z krajiny
  • Výpis z bankového účtu za posledné tri mesiace (nie len 90 dní, ale 3 celé mesiace)
  • Víza sú momentálne zdarma, tak vám system nedovolí uhradiť platbu
  •  

Keď prídete na hranicu, predložíte im pas a dostanete pečiatku so vstupom na 30 dní. 

Očkovanie a zdravotné riziká Južnej Afriky

Pre vstup do Juhoafrickej republiky (JAR) nie sú povinné žiadne očkovania pre väčšinu návštevníkov. 

Žltá zimnica (Yellow Fever)
  • Povinné očkovanie: Ak prichádzate z krajiny, kde sa vyskytuje žltá zimnica (napríklad niektoré krajiny Strednej a Južnej Ameriky alebo Afriky), budete musieť predložiť medzinárodný očkovací preukaz s platným očkovaním proti žltej zimnici. Toto očkovanie sa vyžaduje iba pre cestujúcich, ktorí sa nachádzali v oblastiach s výskytom žltej zimnice alebo prechádzali cez tieto oblasti.

Ďalšie odporúčané očkovania pred cestou do Afriky nájdete v samostatnom článku.

Ako riešiť ubytovanie v Južnej Afrike?

Južná Afrika patrí k tým krajinám, kde si jednoducho zarezervujete ubytovanie cez Booking.com alebo appku Agoda. Taktiež môžete skúsiť appku Hostelworld. My sme spali aj v hosteloch aj v guesthousoch a poväčšine sme platili približne 20-35 USD za noc.

Naše tipy na ubytovne nájdete v celom itinerári.

Ako je to s jedlom v Juhoafrickej republike?

My sme často spali na miestach, kde sme si mohli variť, čo bolo úplne skvelé na dodržiavanie nášho limitovaného rozpočtu. Často sme sa však stravovali aj priamo v supermarketoch ako Choppies alebo Choppers, kde sme si za rozumný peniaz vedeli kúpiť čerstvo uvarené jedlo. 

Raz za čas sme vybehli aj do miestnej reštaurácie, kde sa dokážete najesť aj za 5-7 USD. 

Doprava v Južnej Afrike

My jednoznačne odporúčame prenájom auta priamo z letiska. Jeden deň nás vyšiel 15 USD. Úprimne, za takúto sumu by sme sa nepresunuli asi ani autobusom a flexibilita nám padla vhod. 

Po meste sa dokážete presúvať Uberom alebo Boltom za rozumné ceny. 

Ak nešoférujete, môžete sa pohybovať aj autobusmi alebo radšej skontaktujte cez rôzne Facebookové skupiny ďalších cestovateľov a prebádajte krajinu spolu autom.

Od backpackerov sme počuli, že preprava cez spoločnosť Baz Bus je super, ak nechcete mať žiadny cestovateľský stres. Vy si jednoducho kúpite lístok a vystúpite kdekoľvek na trase autobusu. Cez portál si potom objednáte, kedy vás má prísť autobus vyzdvihnúť. Ak sa vám nechce šoférovať, určite to stojí za vyskúšanie.

Ako riešiť internet v Južnej Afrike?

Európsky roaming by vás vyšiel v Južnej Afrike asi draho a my vám určite odporúčame kúpiť si miestnu SIM kartu. Zájdite do oficiálneho obchodu Vodacom alebo MTN, ktorý nájdete buď na letisku alebo vo väčších obchodných centrách. 10 GB dát vás vyjde cca 20-26 USD.

Potrebujem v Južnej Afrike hotovosť?

My sme poväčšine v Juhoafrickej republike platili kartou (aj na suvenírovom trhu!) no našli sa aj miesta, ktoré si vyžadovali hotovosť. Preto sme vždy mali poruke aspoň pár randov, ktoré sme si vybrali v banke FNB.

Je cestovanie do Juhoafrickej republiky bezpečné?

Cestovanie do Juhoafrickej republiky (JAR) môže byť bezpečné, ak budete dodržiavať určité preventívne opatrenia a mať na pamäti potenciálne riziká. JAR je populárnou turistickou destináciou, ktorá ponúka úžasné zážitky, ale zároveň má aj svoje výzvy, pokiaľ ide o bezpečnosť.

1. Kriminalita

Južná Afrika je známa vysokou mierou kriminality, najmä vo veľkých mestách, ako sú Johannesburg, Kapské Mesto a Durban. Patria sem lúpeže, vreckové krádeže, a v niektorých prípadoch aj násilné trestné činy. Tu je niekoľko tipov, ako minimalizovať riziko:

  • Vyhýbajte sa nebezpečným oblastiam: Zistite si vopred, ktoré časti mesta sú považované za rizikové, a vyhnite sa im. Po zotmení nechoďte von. 
  • Buďte ostražití: Sledujte svoje okolie, najmä v preplnených oblastiach, na trhoch a v turistických lokalitách.
  • Zabezpečte svoje cennosti: Nenechávajte cenné predmety viditeľne v aute ani na verejnosti. Používajte hotelový trezor na uloženie pasu a iných dôležitých dokumentov.
  • Cestujte s dôveryhodnými dopravcami: Využívajte spoľahlivé taxi služby alebo prenajaté autá od známych spoločností. Ak cestujete autom, vždy sa vo vnútri zamknite a snažte sa pred semaforom v nekomfortných oblastiach  dobrzďovať, aby ste nemuseli zastaviť na červenú.
2. Zdravotné riziká:
  • Pitná voda: Vo väčšine miest je pitná voda bezpečná, no v odľahlejších oblastiach je lepšie piť balenú vodu.
  • Zdravotné starostlivosť: Zdravotnícke zariadenia v JAR sú na veľmi dobrej úrovni v mestách, no na vidieku môžu byť obmedzené. Odporúčame uzavrieť cestovné poistenie, ktoré pokrýva aj náklady na lekársku starostlivosť.
3. Politická situácia a demonštrácie

Politické nepokoje a demonštrácie sa môžu vyskytnúť, najmä v súvislosti so sociálnymi a ekonomickými problémami. V prípade protestov alebo nepokojov sa odporúča vyhnúť sa postihnutým oblastiam a sledovať správy pre aktuálne informácie.

Juhoafrická republika často patrí na zoznam vysnených krajín, no ľudia sa obávajú bezpečnosti. Južná Afrika ponúka perfektné miesta na nezabudnuteľný výlet a keď budete vopred pripravení, do čoho idete, všetko bude fajn. Ak máte ďalšie otázky, kľudne nás kontaktujte na  [email protected].

Ďalšie články k téme...

Harovci - Cestuj s nami!

Vaši parťáci na cestách. Itineráre, tipy, zájazdy, cestopisy a hon za dobrodružstvom s limitovaným rozpočtom.

Nezmeškaj ani jednu novinku!

Prihlás sa na náš Newsletter a buď prvý, kto sa dozvie, aké videá vyjdú v daný týždeň, kto dostane bonusové info k našim blogom či VIP pozvánku na naše besedy. 

Newsletter sign up

Tvoje osobné údaje aj emailovú adresu spracovávame v súlade so zásadami spracovania osobných údajov.