12 miest, ktoré musíš vidieť v Kapskom Meste

Publikované: 31. august 2024

Kapské Mesto, často destináciou, o ktorej sníva nejeden cestovateľ. Je fascinujúcim miestom, kde sa stretávajú prírodné krásy s bohatou históriou a pulzujúcou kultúrou. Či už si dobrodruh túžiaci po turistike v divokej prírode, alebo milovník histórie a umenia, Kapské Mesto ponúka nekonečné možnosti na objavovanie. V tomto článku ti predstavíme 12 miest, ktoré nesmieš vynechať pri svojej návšteve Kapského Mesta – od majestátnej Stolovej hory až po malebné pláže a pamiatky, ktoré odrážajú bohatú kultúrnu mozaiku tohto jedinečného mesta.

Ako naplánovať výlet do Kapského Mesta? Čo očakávať?

Najdôležitejším krokom vo vašej príprave na toto dobrodružstvo je jednoznačne vybavenie víz. Ako sme už spomínali v predošlom článku, o elektronické víza je treba požiadať včas, aby ste neostali trčať zaseknutí na hranici.

Čo sa týka jedla, dopravy či ubytovania, odporúčame vám prečítať tento článok, kde sa taktiež dozviete, či je Kapské Mesto bezpečné.

Doprava: My sme v celom meste používali appku Bolt alebo Uber. Verejnú dopravu sme nevyužívali, keďže ceny boli primerané a na autobusy si treba zaobstarať špeciálnu kartičku.

Ubytovanie: Zebra Crossing Backpacker za 33 USD na noc. 

12 miest v Kapskom Meste, ktoré treba vidieť

1. Table Mountain - Stolová hora

Stolová hora, známa aj ako Table Mountain, je jedným z najikonickejších prírodných úkazov v Kapskom Meste a celej Južnej Afrike. Je to plochý vrchol hory, ktorý sa týči nad mestom a vytvára nezameniteľnú siluetu, ktorú si ľudia často spájajú s Kapským Mestom.

Hora dosahuje výšku približne kilometer nad morom a je známa svojou jedinečnou plošinou, ktorá sa rozprestiera na viac než 3 kilometroch. Na vrchol sa dá dostať buď pešou turistikou alebo modernou lanovkou, ktorá ponúka panoramatické výhľady počas jazdy. My sme zvolili lanovku, kde sme za obojsmerný lístok zaplatili 18 USD na osobu. Lístok si jednoducho kúpite na internete a určite sledujte aktuality, či je lanovka pojazdná.

Počasie na hore môže byť nepredvídateľné a často sa na vrchole tvorí oblačný pokrývka, nazývaná “obrus”, ktorá je jedným z charakteristických znakov tejto lokality. 

2. Lion's Head

Lion’s Head je jedným z najznámejších vrchov v Kapskom Meste, nachádzajúci sa medzi ikonickou Stolovou horou a Atlantickým oceánom. 

Jednou z najväčších atrakcií Lion’s Head je jeho populárna turistická trasa. Výstup na vrchol trvá približne 1,5 až 2 hodiny. Cesta na vrchol vedie okolo hory v špirálovitej trase, ktorá ponúka neustále meniace sa výhľady a končí krátkym, ale zábavným lezeckým úsekom, ktorý je vybavený reťazami a rebríkmi.

Za nás je to najlepšia voľba na pozorovanie západu slnka. Krásne odtiaľto vidíte panorámu kapského Mesta. Nezabudnite si vziať poriadnu obuv a na cestu dolu odporúčame čelovku. Neplatíte sem žiadne vstupné. 

3. Waterfront

Waterfront je jednou z najpopulárnejších turistických atrakcií v Kapskom Meste. Tento rozsiahly komplex sa nachádza v srdci prístavu a je miestom, kde sa stretáva história, kultúra, zábava a nákupy. Táto oblasť je plná reštaurácií, obchodov, múzeí, galérií a hotelov.

My sme sa tu prechádzali po malebných promenádach, vychutnávali výhľady a zazreli sme aj ušatca.

4. Botanická záhrada Kirstenbosch

Botanická záhrada Kirstenbosch je jednou z najznámejších botanických záhrad na svete. Táto záhrada, ktorá bola založená v roku 1913, je jedinečná tým, že sa zameriava výhradne na pestovanie a ochranu pôvodných rastlín Južnej Afriky.

Jednou z najvýznamnejších atrakcií v Kirstenbosch je Centenary Tree Canopy Walkway, známy aj ako “Boomslang”, čo v preklade znamená “stromový had”. Tento vyvýšený chodník vedie medzi korunami stromov a ponúka návštevníkom úchvatné výhľady na záhradu a okolité hory. 

Ak máte náladu na piknik či oddych na čerstvom vzduhu, táto záhrada je tým pravým miestom. Vstup sem stojí 13 USD na osobu a môžete si ho zakúpiť priamo na mieste alebo na internete.

5. Farebná štvrť Bo-Kaap

Bo-Kaap je historická štvrť v Kapskom Meste, ktorá je známa svojimi jasne farebnými domami a dlhou kultúrnou históriou. Je jednou z najstarších rezidenčných oblastí a kedysi bola známa ako Malajská štvrť. Je úzko spojená s komunitou Kapských Malaijcov, potomkov otrokov privedených do Kapska z juhovýchodnej Ázie, najmä z dnešnej Indonézie, Malajzie a Indie, počas 17. a 18. storočia.

Tieto domy pôvodne slúžili ako nájomné byty, ktoré boli natreté na bielo. Po tom, ako ich obyvatelia získali možnosť vlastniť tieto domy, začali ich maľovať jasnými farbami ako symbol slobody a osobnej identity.

Bo-Kaap je nielen dôležitým historickým a kultúrnym miestom, ale aj živým symbolom rôznorodosti a bohatstva kultúrnych tradícií, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou identity Kapského Mesta.

6. Long Street

Long Street má bohatú históriu a je lemovaná množstvom starých viktoriánskych budov s charakteristickými balkónmi z kovaného železa, ktoré dodávajú ulici nezameniteľný historický šarm. Ulica je mixom rôznorodých kultúr a štýlov, čo z nej robí fascinujúce miesto na objavovanie.

V noci sa Long Street mení na centrum nočného života v Kapskom Meste. Treba však byť obozretný. My sme sa tu kvôli bezpečnosti veľmi nezdržiavali. Tu nájdete širokú škálu barov, klubov a reštaurácií, kde sa podáva jedlo z celého sveta.

Počas dňa je ulica rušným miestom, kde môžete objaviť rôzne butiky, antikvariáty, kníhkupectvá a umelecké obchody. Nám na ulici veľmi chutilo a taktiež sme tu nakúpili všetky suveníry.

Na ostatné miesta, ktoré treba vidieť v okolí Kapského Mesta sme si požičali auto za 15 USD na deň. Zdalo sa nám to ako najflexibilnejšia a najlacnejšia ponuka. Avšak, taktiež môžete použiť Uber, Bolt alebo sa zviesť s ďalšími backpackermi, ako navrhujeme v tomto článku.

7. Boulder's Beach

Boulders Beach je nádherná pláž v blízkosti Kapského Mesta, ktorá je známa svojou kolóniou afrických tučniakov. Nachádza sa v mestečku Simon’s Town, ktoré leží približne 40 kilometrov južne od centra Kapského Mesta na polostrove Cape Peninsula.

My sme tučiaky pozorovali z drevených chodníkov, ktoré vedú cez pláž a chránia ich pred priamym kontaktom s ľuďmi, no taktiež si nezabudnite plavky. Môžete sa okúpať v jednej z malých zátok a stretnúť tak tučniaka zoči-voči. Vstup sem stojí 11 USD na osobu.

8. Muizenberg Beach

Ďalšou populárnou plážou na kúpanie a surfovanie je bezpochyby Muizenberg Beach. Leží asi 30 kilometrov od centra Kapského Mesta. 

Jedným z najvýraznejších prvkov Muizenberg Beach sú jej fotogenické farebné plážové kabíny. Tieto pestrofarebné kabíny sú tradične používané na prechovávanie osobných vecí a poskytujú ochranu pred slnkom.

9. Mys Dobrej Nádeje

Mys dobrej nádeje (Cape of Good Hope) je jedným z najznámejších a najvýznamnejších geografických bodov na južnom pobreží Afriky. 

Mys dobrej nádeje bol pomenovaný portugalským objaviteľom Bartolomeom Diasom v roku 1488 počas jeho cesty okolo južného cípu Afriky. Jeho pôvodný názov bol “Cabo das Tormentas” (Mys búrok), ale neskôr bol premenovaný na “Cabo da Boa Esperança” (Mys dobrej nádeje), aby odrážal nádeje objaviteľov na nájdenie cesty do Indie.

My sme tu pozorovali dramatické útesy, našli sme aj krásne pláže, no najviac sa nám páčil výhľad z majáka. Človek sa v tomto národnom parku dokáže zabaviť aj celý deň, tak určite odporúčame priniesť dostatok jedla a pitia na pikniky, nahodiť turistické topánky a objavovať krásnu prírodu. Vstup do národného parku stojí 20 USD na osobu a môžete ho kúpiť priamo na mieste.

10. Chapman's Peak Drive

Chapman’s Peak Drive je asi najbrutálnejšia horská cesta, akú sme kedy zažili. Táto cesta sa tiahne medzi mestami Hout Bay a Noordhoek, a je známa svojimi dramatickými výhľadmi a ohromujúcimi panorámami na Atlantický oceán a okolitú krajinu.

Určite sem zavítajte na západ slnka! Jazda je dlhá približne 9 kilometrov a narátate cez 114 oblúkov. Každých pár metrov budete chcieť zastaviť. Verte nám!

Táto cesta je spoplatnená a prejazd stojí 3,60 USD na auto. Viac sa dočítate tu.

11. Vínna oblasť Stellenbosh

Čo tak zájsť na pohár vínka do samotného srdca vinárskej oblasti v Južnej Afrike? Stellenbosch leží približne 50 kilometrov východne od Kapského Mesta a jednoducho si tam vezmete Uber. 

Spravte si vínnu cestu a doprajte si koštovku fantastických vín v hociktorom zo 150 vinárstiev. Koštovka 6tich vín vás vyjde asi 5-8 USD na osobu. 

12. Roben island

Ak vás láka tzv. Dark tourism alebo by ste chceli naplno porozumieť histórii Juhoafrickej republiky, toto miesto nesmiete vynechať. 

Robben Island je malý ostrov nachádzajúci sa asi 7 kilometrov od pobrežia Kapského Mesta v Južnej Afrike. Tento ostrov má veľký historický a kultúrny význam, pretože bol použitý ako miesto pre politické väznenie počas apartheidu.

Najvýznamnejším väzňom bol Nelson Mandela, ktorý strávil na ostrove 18 rokov zo svojich 27 rokov väznenia. Ostrov bol tiež miestom, kde boli väznení mnohí ďalší aktivisti proti apartheidu.

Na ostrov sa dostanete len trajektom, ktorý vám zabezpečí múzeum priamo na ostrove, kde dostanete podrobnú prehliadku. Celý tento balík trvá asi 3,5 hodiny a stojí 33 USD na osobu.

Ďakujeme, že ste sa v článku dostali až sem, a teda dúfame, že sa vám podarí navštíviť niektoré z týchto zaujímavých miest. Lion’s Head, Boulder’s Beach a Champan’s Peak Drive patrili medzi naše TOP 3. Na všetky tieto atrakcie vám odporúčame minimálne 4-5 dni. 

Prajeme krásny výlet do Kapského Mesta.

Ďalšie články k téme...

Harovci - Cestuj s nami!

Vaši parťáci na cestách. Itineráre, tipy, zájazdy, cestopisy a hon za dobrodružstvom s limitovaným rozpočtom.

Nezmeškaj ani jednu novinku!

Prihlás sa na náš Newsletter a buď prvý, kto sa dozvie, aké videá vyjdú v daný týždeň, kto dostane bonusové info k našim blogom či VIP pozvánku na naše besedy. 

Newsletter sign up

Tvoje osobné údaje aj emailovú adresu spracovávame v súlade so zásadami spracovania osobných údajov.