Kam ísť na jesenný výlet? Toto je našich 5 tipov

Publikované: 4. september 2024

Jeseň je ideálnym obdobím na objavovanie nových miest a vychutnávanie si krásnej prírody, ktorá sa mení do odtieňov zlatej, oranžovej a červenej. Či už hľadáte únik do ticha, vinársku cestu plnú chutí, alebo historické mesto so zvláštnou atmosférou, máme pre vás niekoľko skvelých tipov. V tomto článku vám predstavíme päť destinácií v Európe, Ázii a Afrike, ktoré sú ideálne na jesenný výlet, a ktoré vám prinesú nezabudnuteľné zážitky. Vyberali sme miesta, ktoré máme radi a vieme, že letenky nebudú extrémne vypeckované. Určite si tu môžete nájsť destináciu podľa vášho sústa.

Tak kam sa vyberiete túto jeseň? Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi!

Ako naplánovať výlet už počas jesene?

V prvom rade si pozrite a rezervujte letenky do vašej obľúbenej destinácie. Vyberali sme také destinácie, kde sa zo Slovenska dostanete priamo alebo s jedným prestupom. Potom nasleduje vybavenie víz. Nemusíte sa obávať, všetky z týchto krajín majú jednoduchý proces. Pred samotnou cestou už poriešte ubytovanie a informujte sa o miestnej doprave. 

1. Tanzánia

Tanzánia bola naša prvá africká destinácia. Za dva týždne sme obehli safari a ostrov Zanzibar. Ak ste ešte Afriku nenavštívili, je to fajn miesto na prvý dotyk.

Prečo ju ale odporúčame na jeseň? Jeseň (september až november) je obdobím, kedy v Serengeti prebieha jeden z najúžasnejších prírodných úkazov na svete – veľká migrácia pakoňov, zebier a iných zvierat. Po dobrodružstve vám odporúčame presun alebo prelet na ostrov Zanzibar, kde si užijete prekrásny tyrkysový oceán.

Mrknite na náš 10-dňový itinerár a dozviete sa všetky detaily ohľadom ubytovania či dopravy. 

2. Namíbia

Návšteva Namíbie na jeseň je unikátnym zážitkom. Hoci hlavná turistická sezóna práve skončila, počasie je príjemné celoročne. Je mierne a suché, no nie príliš horúce. A teda, ideálne na objavovanie púští, národných parkov a celého pobrežia. 

Na jeseň sú vodné zdroje v národných parkoch, ako je Etosha, obmedzené, čo znamená, že zvieratá sa koncentrujú okolo napájadiel. To vám vytvára ideálne podmienky na pozorovanie. 

My sme vám pripravili 10-dňový itinerár na kempovačku po Namíbii, kde nájdete všetky informácie o cenách, ubytku a doprave.

3. Uzbekistan

Návšteva Uzbekistanu na jeseň ponúka jedinečnú príležitosť objaviť krásy a bohatú históriu Strednej Ázie v ideálnych podmienkach. 

Jesenné mesiace prinášajú do Uzbekistanu príjemné teploty. V lete môžu byť teploty v Uzbekistane extrémne vysoké, ale na jeseň sa pohybujú okolo príjemných 20–25°C, čo umožňuje pohodlné cestovanie a turistiku.

Uzbekistan je domovom niektorých z najvýznamnejších miest na historickej Hodvábnej ceste, ako sú Samarkand, Buchara a Chiva. Na jeseň sú tieto miesta menej preplnené turistami, čo vám umožní vychutnať si pamiatky ako Registan, mešity a madrasy v pokojnejšej atmosfére a taktiež dostanete lepšie ceny za ubytovanie.

Ak sa vydáte po našich stopách, pozrite si na našom Instagrame všetky miesta, ktoré sme navštívili. 7-10 dní vám v tejto orientálnej krajine stačí. Do Uzbekistanu sa dostanete za dobrý peniaz cez Abu Dhabi a netreba vám žiadne víza.

4. Laos

Laos je naša srdcovka a my sme tam strávili práve tri týždne počas novembra. Jeseň je obdobím sucha a príjemného počasia v Laose, čo je ideálne pre cestovanie a objavovanie krajiny.

A prečo sa Laos oplatí? Pozrite si naše videá na Youtube a nebudeme vás musieť dvakrát presviedčať.

Po monzúnovom období sú krajinné scenérie v Laose v plnej kráse. Rieky sú plné vody, vodopády sú pôsobivé a krajina je krásne zelená. Návšteva miest ako Luang Prabang, vodopád Kuang Si Waterfalls, akčné mesto Vang Vieng nemôžete vynechať.

Ak vám náhodou vyjde na tento výlet koniec októbra, pozrite si Festival Bun Awk Phansa, ktorý je dôležitým buddhistickým festivalom a oslavuje koniec obdobia mníchovského pôstu. Je sprevádzaný tradičnými tancami, hudbou a lampiónovými sprievodmi.

Víza si jednoducho vybavíte elektronicky. Ak máte záujem o náš 10-dňový itinerár, napíšte nám na [email protected] a radi vám ho zašleme.

5. Škótsko

Ak nemáte toľko voľna, aby ste cestovali mimo Európy, čo tak si urobiť predĺžený víkend v dychberúcom Škótsku? Letenky z Bratislavy či Viedne zoženiete za babku. Už len nezabudnúť pas a ide sa na to!

Jeseň v Škótsku prináša nádherné scenérie, keď sa krajina mení na pestrú paletu červených, oranžových a zlatých odtieňov. Lesy, hrady, parky a vidiecke oblasti sú pokryté krásnymi jesennými farbami, čo robí z tohto obdobia ideálny čas na prechádzky, túry a fotografovanie.

Počasie ešte nie je chladné a je celkom ustálené, čo znamená, že stále môžete kempovať 😀

Jeseň je tiež obdobím rôznych festivalov a kultúrnych podujatí. Napríklad, v októbri sa koná Festival whisky v Edinburghu a rôzne miestne oslavy, ktoré oslavujú škótsku kultúru a tradície.

Pripájame vám tu jeden z našich starších blogov, kde nájdete itinerár na 5 dní v Škótsku. Určite choďte a neobanujete!

Tak čo, načerpali ste nejakú inšpiráciu na jesenný výlet? Kdekoľvek sa vydáte, prajeme krásne zážitky.

Ďalšie články k téme...

Harovci - Cestuj s nami!

Vaši parťáci na cestách. Itineráre, tipy, zájazdy, cestopisy a hon za dobrodružstvom s limitovaným rozpočtom.

Nezmeškaj ani jednu novinku!

Prihlás sa na náš Newsletter a buď prvý, kto sa dozvie, aké videá vyjdú v daný týždeň, kto dostane bonusové info k našim blogom či VIP pozvánku na naše besedy. 

Newsletter sign up

Tvoje osobné údaje aj emailovú adresu spracovávame v súlade so zásadami spracovania osobných údajov.