Kam ísť na netradičnú zimnú dovolenku? Našich 5 tipov

Publikované: 1. október 2024

Zima je obdobím, keď mnohí z nás snívajú o tradičnej dovolenke na lyžiach alebo v zasnežených horách. Avšak, ak túžite po niečom netradičnom a nezabudnuteľnom, máme pre vás inšpiráciu na zimné dobrodružstvá, ktoré sú odlišné od bežného zimného stereotypu. V tomto článku vám predstavíme niekoľko unikátnych destinácií, kde môžete zažiť zimu inak. Či už hľadáte exotické teplo, fascinujúcu kultúru, alebo úplne nové zážitky. Pripravte sa na objavovanie nepoznaného a na nové dobrodružstvá, ktoré vás prekvapia a očaria.

Tak kam sa vyberiete túto zimu? Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi!

Ako naplánovať zimnú dovolenku?

V prvom rade si pozrite a rezervujte letenky do vašej obľúbenej destinácie. Vyberali sme také destinácie, kde sa zo Slovenska dostanete priamo alebo s jedným prestupom. Potom nasleduje vybavenie víz. Nemusíte sa obávať, všetky z týchto krajín majú jednoduchý proces. Pred samotnou cestou už poriešte ubytovanie a informujte sa o miestnej doprave. Na našom blogu budú postupne pribúdať itineráre z týchto krajín, tak ich môžete naplno využiť na váš zimný oddych.

1. Uganda

Uganda je pravá Afrika. Nič viac a nič menej. My sme tu strávili dva týždne v januári a počasie sme mali perfektné. V zimných mesiacoch (december až február) je v Ugande obdobie sucha a príjemných teplôt, čo vytvára perfektné podmienky na safari a turistiku bez nepríjemných dažďov alebo extrémnych horúčav.

Počas obdobia sucha je voda obmedzená, čo znamená, že zvieratá sa koncentrujú okolo zriedkavých vodných zdrojov. To zvyšuje vaše šance na pozorovanie veľkých zvierat, ako sú slony, levy, byvoly a nosorožce, v parkoch ako Queen Elizabeth National Park alebo Murchison Falls National Park.

Zimné mesiace sú ideálne aj na návštevu Bwindi Impenetrable Forest, kde môžete zažiť trekking za gorilami v optimálnych podmienkach.

Mrknite na náš 10-dňový itinerár a dozviete sa všetky detaily ohľadom ubytovania či dopravy.

2. Irak

Áno, Irak nie je destinácia pre každého, no my sme tam zažili tých najlepších ľudí na našej ceste. Ak máte čo-to pocestované, federálny Irak alebo Kurdistan sú zaujímavé destinácie, do ktorých stopercentne odporúčame nazrieť.

Zima (december až február) v Iraku prináša príjemné teploty. Počasie je zvyčajne mierne, s teplotami okolo 20°C, takže sa pri skúmaní historických pamiatok a prírodných krás neprepotíte.

Navštívte staroveké mesto Babylon a užite si fascinujúce architektonické skvosty v Bagdade a Karbale bez množstva turistov.

My sme vám pripravili 10-dňový itinerár do Iraku bez cestovky, kde nájdete všetky informácie o vízach, bezpečnosti, ubytku a doprave.

3. Región Rajasthan, India

Navštíviť region Rajasthan v Indii počas zimy je vynikajúcim rozhodnutím. V Rajasthane nájdete rôzne krásne mestá, ktoré sa pýšia farebnými prívlastkami. Či už je to historicky bohaté ružové mesto Jaipur, romantické biele mesto Udaipur, príjemné modré mesto Jodhpur alebo zlaté mesto Jaisalmer, nájdete tu veľa kultúrnych skvostov.

Zima (od novembra do februára) prináša príjemné teploty bez dažďa, čo robí objavovanie historických miest, palácov a pevností oveľa pohodlnejším a príjemnejším.

Zimné mesiace sú obdobím rôznych festivalov a kultúrnych osláv. Napríklad, Pushkar Camel Fair koná v novembri, je to jedinečná udalosť s obrovským množstvom kamiel, tradičnými tancami, hudbou a miestnymi trhmi. Festival Desert Festival v Jaisalmeri a Udaipur Winter Festival sú ďalšie významné udalosti, ktoré môžete zažiť.

Ak sa vydáte po našich stopách, pozrite si na našom Instagrame všetky miesta, ktoré sme navštívili. 7-10 dní vám v tomto regióne stačí.

4. Filipíny

Filipíny boli naša vianočná destináca. Domáci sú silno veriaci kresťania a vianočnou atmosférou tu žijú už od septembra. Vyzdobené pumpy, predavači elfovia a všadeprítomní koledníci. To sú jedinečné momenty, ktoré vám v tridsiatkách pod palmami nejdú do hlavy. 

Zima na Filipínach je obdobím sucha a príjemného počasia. Teploty sú zvyčajne príjemné, pohybujú sa okolo 25-30°C, čo je ideálne na plážové aktivity. 

Filipíny sú známe svojimi úžasnými plážami a ostrovmi, ktoré sú počas zimy v plnej kráse. Destinácie ako Palawan, Boracay, a Cebu ponúkajú krištáľovo čisté vody, bujaré vodopády a skvelé podmienky na plávanie, potápanie a šnorchlovanie.

Okrem Vianoc tu môžete zažiť aj iné festivaly. Napríklad, Sinulog Festival v Cebu, ktorý sa koná v januári, je živá oslava s tancami, hudbou a farbami. Panagbenga Festival v Baguio, známy ako Festival kvetov, sa koná v februári a ponúka nádherné kvety a sprievody.

5. Tromsø, Nórsko

Ak nemáte toľko voľna, aby ste cestovali mimo Európy, čo tak si urobiť predĺžený víkend v arktickej zime?

Tromsø je jedným z najlepších miest na svete na pozorovanie polárnej žiary. Zima je ideálnym obdobím, keď sú tmavé noci a jasná obloha, čo vytvára dokonalé podmienky na sledovanie tohto úchvatného prírodného javu.

Tromsø ponúka širokú škálu zimných aktivít. Môžete si užiť lyžovanie, snowboarding, alebo bežkovanie v krásnej zasneženej krajine. Ďalej, môžete skúsiť jazdu na psích záprahoch alebo na snežných skútroch.

V severnom Nórsku je magická atmosféra a my sa sem určite odporúčame vydať na 4-5 dní plných arktického vzduchu. Všetky informácie, ako naplánovať výlet do Tromsa nájdeš v tomto článku, a taktiež sme ti urobili itinerár na 5 dní

My v Tromse budeme pôsobiť celú zimu, tak ak sa na toto dobrodružstvo vydáš a chceš tipy alebo stretko, určite nám napíš na [email protected].

Celodenný výlet v okolí Tromsø

Celodenný výlet v okolí Tromsø Máš letenku do nórskeho mesta Tromsø a chceš zažiť nejakú z pravých arktických aktivít? Chceš...

Výlet za polárnou žiarou

Výlet za polárnou žiarou Je tvojím snom vidieť polárnu žiaru na vlastné oči?  Nórsko je túto zimu naším domovom a...

Tak čo, načerpali ste nejakú inšpiráciu na netradičnú zimnú dovolenku? Kdekoľvek sa vydáte, prajeme krásne zážitky a hlavne veľa cestujte :).

Ďalšie články k téme...

Harovci - Cestuj s nami!

Vaši parťáci na cestách. Itineráre, tipy, zájazdy, cestopisy a hon za dobrodružstvom s limitovaným rozpočtom.

Nezmeškaj ani jednu novinku!

Prihlás sa na náš Newsletter a buď prvý, kto sa dozvie, aké videá vyjdú v daný týždeň, kto dostane bonusové info k našim blogom či VIP pozvánku na naše besedy. 

Newsletter sign up

Tvoje osobné údaje aj emailovú adresu spracovávame v súlade so zásadami spracovania osobných údajov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *