Ako naplánovať výlet za polárnou žiarou do nórskeho Tromsø? Naše praktické tipy

Publikované: 19. september 2024

Plánovanie výletu za polárnou žiarou do nórskeho Tromsø je snom mnohých cestovateľov, ktorí túžia zažiť jedinečnú prírodnú svetelnú šou na vlastné oči. Tento arktický klenot ponúka viac než len polárnu žiaru – od dychberúcich zimných scenérií až po autentickú škandinávsku kultúru. V našom článku vám prinášame praktické tipy, ktoré vám pomôžu naplánovať nezabudnuteľný výlet do srdca severu, kde vás čaká nielen fascinujúci lov polárnej žiary, ale aj množstvo ďalších zimných dobrodružstiev.

Tromsø, známe ako “brána do Arktídy,” je mesto nachádzajúce sa na severe Nórska, asi 350 km nad polárnym kruhom. S viac ako 65 000 obyvateľmi je jedným z najväčších miest v tejto oblasti a známe je svojou bohatou históriou, arktickým výskumom a prírodnými krásami. Tromsø je obľúbeným cieľom turistov najmä v zime, keď je ideálnym miestom na pozorovanie polárnej žiary. Okrem toho ponúka množstvo outdoorových aktivít, ako sú psie záprahy, polárne safari či návšteva miestnych múzeí a katedrály v tvare ľadovca.

Kedy je vhodné navštíviť Tromsø?

Toto je jednoznačne najčastejšia otázka, ktorú sa nás ľudia pýtajú. Ak chcete zažiť polárnu žiaru, do Tromsa treba vycestovať medzi koncom septembra a začiatkom apríla. 

Vtedy sú noci dlhé a tmavé, čo vám ponúka najlepšie podmienky na pozorovanie tohto úkazu. Od 21. novembra do 21. januára tu máme polárnu noc, kedy slnko nevyjde nad horizont. A teda, máme 3-4 hodiny denného svetla – alebo skôr arktických farieb ako oranžová, modrá či fialová. Ak máte radi sneh, najlepší čas na výlet do Tromsa je medzi decembrom a februárom.

Avšak, nečakajte, že tu budú brutálne mínusy. Tromsø leží na ostrove neďaleko oceánu, cez ktorý prúdi Golfský prúd, ktorý tak otepľuje okolie. Bežne tu cez zimu býva mínus štyri a rekord namerali pri teplote mínus 18. Ak zamierite na výlet do vnútrozemia smerom k Fínsku, tu vás už môžu zaskočiť väčšie extrémy.

Ako sa dostať do Tromsa? Odkiaľ si kúpiť letenky?

Je približne 15 miest v Európe, odkiaľ sa dostanete do Tromsa priamo. Letia sem spoločnosti ako SAS, Norwegian, Lufthansa či iné. Určite sa mrknite na niektorý z internetových vyhľadávačov, kde zistíte, ktorá linka je pre vás najbližšia.

Z Viedne však lieta Austrian priamo. Obojsmerné letenky sa pohybujú medzi 400-700 EUR. 

Ak máte obmedzený rozpočet, pozrite sa na Wizz Air, ktorý do Tromsa lieta z mesta Gdansk alebo z Londýna. Obojsmerné letenky nájdete aj za 150 EUR. Taktiež si otvorte Easyjet, ktorý má dobré spojenia, napríklad z Berlína alebo z Milána, kde sa viete ľahko dostať Flixbusom.

Doklady do Nórska

Na cestu do Nórska vám stačí platný občiansky preukaz. Je dobré, ak si vybavíte aj cestovné poistenie. 

Ako riešiť ubytovanie v Tromse?

Je na vás, aký luxus počas vášho výletu do Tromsa vyžadujete. Treba však všeobecne rátať s tým, že Nórsko je drahé, a teda žiadne ubytko pod 50 EUR na osobu na noc nezoženiete. V meste je mnoho kvalitných hotelov (My odporúčame Scandic, kde máte raňajky v cene). My radšej preferujeme apartmán, kde máte parkovné miesto aj kuchyňu. To je skvelá voľba, ak máte obmedzený rozpočet. 

Tromsø leží na ostrove Tromsøya. Mostom je spojené s časťou Tromsdalen. Všeobecne, ubytká v okolí Tromsdalenu sú troška lacnejšie, keďže je to ďalej od centra. 

My sme sa popozerali na Booking a Airbnb a z tých najlacnejších by sme vybrali tieto:

Štúdio Tromsøya

Štúdio Tromsdalen

TA Štúdio Tromsøya

Apartmán Tromsdalen

Ako je to s jedlom v Nórsku?

Asi čakáte, že reštaurácie tu budú drahšie, však? Za porciu v reštaurácii zaplatíte minimálne 15 EUR. Preto vám radíme zajednať si byt, kde si môžete rýchlo a pohodlne navariť. Ceny v potravinách sú troška drahšie ako u nás, no nie je to veľký rozdiel.

Doprava v Tromse

Ak sa chystáte prebádať mesto a rezervovať fakultatívne výlety od nás alebo niektorej zo spoločností, potom sa všade jednoducho dostanete autobusom a peši. 

Na autobusový lístok si môžete stiahnuť appku Svipper alebo sme videli aj zopár mašín na zastávkach. Dokonca, autobusom sa dostanete aj z letiska priamo do centra mesta. Na Google mapách nájdete dobré a presné informácie, ktorú linku si treba vziať. 

V prípade, že sa chystáte na výlety do okolia mesta, určite si prenajmite auto z letiska. My väčšinou využívame na približné ceny Skyscanner, no potom si auto rezervujeme priamo cez spoločnosť. Cena malého auta na deň sa pohybuje cca 60 EUR. Liter benzínu tu skáče zo dňa na deň, ale treba rátať s cenou 1,9 EUR. 

Ako riešiť internet v Nórsku?

Európsky roaming, ktorý máte v cene vášho slovenského paušálu by vám mal poskytnúť aj dáta v Nórsku. Pozorne si však prečítajte SMS, ktorú obdržíte po prílete. 

Potrebujem v Tromse hotovosť?

Nám sa zatiaľ nestalo, že by sme potrebovali hotovosť, všade sa dá platiť kartou.

Čo treba v Tromse vidieť?

Všetky dôležité miesta sme ti vyznačili v 5-dňovom itinerári v tomto článku.

Náš prvý výlet do nórskeho Tromsa bol nezabudnuteľný. Prvýkrát sme na vlastné oči zažili tancujúcu polárnu žiaru. Naozaj je to jedinečný pocit, ktorému nerozumiete, no očarí vás. Ak máte viac otázok ohľadom výletu do Tromsa, určite nás skontaktujte na [email protected].

Chceš zažiť Tromsø s nami?

Celodenný výlet v okolí Tromsø

Celodenný výlet v okolí Tromsø Máš letenku do nórskeho mesta Tromsø a chceš zažiť nejakú z pravých arktických aktivít? Chceš...

Výlet za polárnou žiarou

Výlet za polárnou žiarou Je tvojím snom vidieť polárnu žiaru na vlastné oči?  Nórsko je túto zimu naším domovom a...

Harovci - Cestuj s nami!

Vaši parťáci na cestách. Itineráre, tipy, zájazdy, cestopisy a hon za dobrodružstvom s limitovaným rozpočtom.

Nezmeškaj ani jednu novinku!

Prihlás sa na náš Newsletter a buď prvý, kto sa dozvie, aké videá vyjdú v daný týždeň, kto dostane bonusové info k našim blogom či VIP pozvánku na naše besedy. 

Newsletter sign up

Tvoje osobné údaje aj emailovú adresu spracovávame v súlade so zásadami spracovania osobných údajov.