Čo robiť v Tromse? Kompletný itinerár na 5 dní

Publikované: 22. september 2024

Tromsø, často nazývané aj “bránou k Arktíde”, je fascinujúcim mestom v severnom Nórsku, ktoré láka dobrodruhov, milovníkov prírody a nadšencov polárnej žiary. Ak plánujete 5-dňový pobyt v Tromsø, pripravili sme pre vás kompletný itinerár plný nezabudnuteľných zážitkov. Od sledovania polárnej žiary cez spoznávanie fjordov, až po jazdu na psích záprahoch – tu je všetko, čo by ste mali vedieť na svoje dobrodružstvo.

Ako naplánovať výlet do Tromsa v zime?

Výlet do Tromsa nie je lacná záležitosť, no garantujeme vám, že zažijete unikátnu skúsenosť a nezabudnuteľné momenty. Váš výlet začnete kúpou letenky, rezerváciou ubytovania a rozhodnutím, ako sa budete po meste a okolí pohybovať. Ak si celý výlet chcete organizovať sami, určite odporúčame rezerváciu auta. Ak sa vám nechce šoférovať, potom sa o niektoré celodenné výlety radi postaráme my.

Všetky detaily, ako naplánovať výlet do Tromsa aj s linkami na lacné ubytovanie nájdete tu.

Celodenný výlet v okolí Tromsø

Celodenný výlet v okolí Tromsø Máš letenku do nórskeho mesta Tromsø a chceš zažiť nejakú z pravých arktických aktivít? Chceš...

Výlet za polárnou žiarou

Výlet za polárnou žiarou Je tvojím snom vidieť polárnu žiaru na vlastné oči?  Nórsko je túto zimu naším domovom a...

5 dní v Tromse - kompletný itinerár

Deň 1 - Tromsø

Vedeli ste, že práve nórske Tromsø bolo zhromažďovacím miestom pre výpravy a výskumy do Arktídy vedené Amunsdsenom či Nansenom? Vy sa dnes prejdete po samotnom prístave, malebnom centre, no vychutnáte si aj výhľad z jedného z okolitých kopcov.

My odporúčame tieto aktivity:

  • Najkrajší výhľad na mesto. Buď sa vyberiete na rannú túru po schodoch Sherpatreppe (45 minút) alebo si vezmete lanovku Fjellhejsen, ktorá vás vyvezie na krásny výhľad na celý ostrov Tromsøya, na ktorom sa rozprestiera mesto Tromsø. Cena obojsmerného lístka je 415 NOK. 

    Tip: Ak je aktivita polárnej žiary veľmi silná, oplatí sa sem ísť večer a možno sa vám podaria krásne zábery polárnej žiary s mestom Tromsø. Lanovka premáva do 23:00
 
 
  • Presuňte sa k Arktickej Katedrále. Jej architektúra pripomína ľadovec, trámy na sušenie rýb alebo Sámi stany. Akrchitekt vraj sám nevedel a sem-tam povedal, že sa inšpiroval skalou pri ostrove Sommarøya. Z katedrály sa do centra dostanete po moste, z ktorého môžete obdivovať fjord.

  • Prechádzka po prístave – Prechádzku začnite pri Polárnom múzeu (vstup je 110 NOK). Ak vás zaujímajú arktické expedície, toto múzeum je práve pre vás. Ak nie, prejdite sa popri samotnému prístavu, odfoďte si krásne červené a žlté domy a pokochajte sa výhľadom na okolité kopce. Inak, určite si poobzerajte najstaršiu budovu v meste – Skansen, ktorý je hneď vedľa Polárneho múzea.

     

  • Ulica Storgata – toto je hlavná nákupná ulica, kde kedysi prebiehali všetky obchodné tranzacie. Dnes tu nájdete množstvo obchodov so suvenírmi a kaviarní. Hľadajte dva domy vedľa seba – žltý a modrý. Pozrite si ich architektúru. Žltý dizajn prišiel z Bergenu a modrý z Trondheimu.
 
  • Domkirke – impozantný drevený chrám úplne zapadá do tohto arktického mesta. Je to najsevernejšia protestantská katedrála  na svete z roku 1861 a zmestí sa sem až vyše 500 ľudí.

     

  • Drobný bar Raketten – na hlavnom námestí hneď oproti modernej radnice ho nemožno prehliadnuť. Ak máte chuť, okoštujte ich pivo či hotdogy.

     

  • Knižnica – treba vám chvíľku na zahriatie? Knižnica je tým pravým miestom. Vyjdite na druhé poschodie, usaďte sa do pohodlného kresla a sledujte dianie na ulici. Všimnite si scenériu priamo pred vami – dva červené domy, jeden žltý a jeden šedý. Tu si uvedomíte, že ste naozaj uprostred škandinávskeho mesta.

  • Polaria – výnimočné múzeum, ktoré vás oboznámi s divočinou arktických oblastí. Vzdelávanie o tamojšej faune a flóre je robené zaujímavou interaktívnou formou a dokonca môžete vidieť aj kŕmenie tuleňov alebo premietanie zaujímavých filmov. Cena lístka je 295 NOK.

  • Roller Disco alebo Mini golf – v Tromse nedávno otvorili zaujímavú aktivitu, kde sa oplatí tráviť dlhé zimné večeri, ak vám počasie nevyjde. Super atrakcie za rozumné ceny. Viac info tu.

Deň 2 - Sommarøya

Dnes sa vydajte smerom k bránam oceánu. Z ostrova Tromsøya sa chďte smerom na ostrov Kvaløya. Tento ostrov vás prekvapí svojou všestrannosťou – krásne fjordy, majestátne hory, rybárske dedinky… Pri šoférovaní si dajte pozor, je možné, že spatríte soba, ktoré sa tu voľne pohybujú. Kde sa oplatí zastaviť?

  • Ersfjordbotn – najskôr zastavte na výhľade. Potom sa presuňte do samotného fjordu. Vraj je to jeden z najkrajších fjordov v regióne.
  • Grotfjord určite nevynechajte. Naskytnú sa vám tu pohľady ako z arktickej pohľadnice – zasnežené hory, tyrkysová voda a červené rybárske domčeky.

Teraz si už do navigácie napíšte Sommarøya. Čaká vás scénická cesta v okolí vysokých vykryvených štítov, malých možno už zamrznutých jazierok a malých dediniek. Kde zastaviť?

  • Výhľad na ostrov Kvaløya a jeho hory. Zaparkujete tu.
  • Výhľad na most, ktorý vás dovedie na ostrov Sommarøya a okolité mini ostrovy. Zastavíte priamo pred mostom tu, kde si vyšľapete malý kopec, no výhľad stojí za všetky drobné.
  • Pláže Steinsvika a Kvintesvika – arktické pláže s bielym pieskom. Perfektné miesto na prechádzky či piknik. Pridávame vám aj link na našu obľúbenú karibskú pláž v Arktíde.
  • Ostrov Hillesøya – posledný ostrov pred búrlivým oceánom. V prípade dobrého počasia si môžete vyjsť kopec a budete odmenení krásnym výhľadom. Inak sa kochajte krásnymi domčekmi. Miestni sa tu majú ako v raji.
 
Ak máte čistú oblohu, odporúčame vám večer ostať na pobreží. Máte tu malý svetelný smog a je šanca, že krásne zazriete aj polárnu žiaru.

Deň 3 - Čas na aktivity

V okolí Tromsø na vás čakajú aj rôzne aktivity, ktoré by ste nemali vynechať. Naučíte sa tak nie len viac o miestnej faune, ale aj o živote pôvodných obyvateľov Sámi. My jednoznačne odporúčame výlet na psie záprahy alebo k sobom.

Návšteva farmy so sobmi

V okolí Tromsa je pár fariem, kde dodnes chovajú soby. Vy ich môžete navštíviť, užiť si okolitú prírodu v sobom záprahu, soby nakŕmiť a dokonca si na nich aj pochutnať. My odporúčame pozrieť si spoločnosť Tromsø Arctic Reindeer, kde ponúkajú rôzne aktivity. Ceny sa pohybujú okolo 1900 NOK na osobu.

Tip: Nám sa celkom pozdáva aj ich večerná tour, kde máte šancu zazrieť polárnu žiaru

Psie záprahy

Jedna z najnezabudnuteľnejších aktivít, ktoré sme zažili na našom prvom výlete do Nórska. Vydali sme sa na záprahy s huskymi Trouble a Chaos, ktorí nás riadne vyšantili. Áno, párkrát sme sa pri ich šialenosti ocitli na zemi, ale veľa sme sa nasmiali. Po záprahu sa v stane rozprávate o ich živote a arktických podmienkach. My sme absolvovali toto dobrodružstvo cez Active Tromsø. Cena 2200 NOK.

Bežkovanie alebo Skialpinizmus

Áno, aj toto je forma, ako zažiť pravú Arktídu. Alpské pohorie Lyngen je ako stvorené na túto aktivitu a vybavenie si môžete jednoducho požičiať. Veľa trás na bežkovanie vedie aj cez Tromsø alebo na vedľajšom ostrove Kvaløya. 

Deň 4 - alpské pohorie Lyngen

Vraj jedna z najkrajších scenérií v celom Nórsku – pohľad na Alpy Lyngen. Nachádza sa tu 140 ľadovcov a spolu pokrývajú až 100 km2. Ako na to?

  • Na dovŕšenie tohto pohoria si musíte vziať trajekt v dedine Breivikeidet. Lístok si kúpite kartou.
  • Ak máte radi turistiku, určite sa vydajte na 90-minútovú túru k jazeru Blavatnet.
  • Len tak sa túlajte po ostrove a obdivujte nádhernú prírodu
  • Na ostrove sú taktiež dobre vybudované dráhy na bežkovanie, v prípade, že máte radi tento šport.
  • Viac aktivít ako napríklad ochutnávka Whisky nájdete tu

Deň 5 - dobrodružstvo či scénickosť?

Dnes máme pre vás dve alternatívy. Jedna dobrodružná, jedna scénická. 

Výlet k veľrybám

Vidieť veľryby na vlastné oči je neskutočný zážitok a niečo unikátne. V Tromse organizuje zájazdy spoločnosť Cruise Service a vy sa pohodlne odveziete na veľkej lodi cez viaceré fjordy, pokým sa dostanete severne, kde sa veľryby väčšinou zdržiavajú. Áno, kedysi veľryby bežne videli z okolia mesta Tromsø, no už sedem rokov sa tu neukázali.

Druhou alternatívou je odviezť sa autom priamo na miesto, kde ich bežne zazriete – ostrov Skjervøy, asi 3 hodiny od Tromsa. Tu nasadnete na malú loď – povedali by sme že na výskumný čln, ktorým sa viete k veľrybám dostať bližšie. Dobrodružstvo si zarezervujete tu.

Ceny sa pohybujú okolo 1700-1800 NOK. My sme na tomto výlete ešte neboli, tak nevieme povedať, ktorá z možností je lepšia, asi závisí od vašej preferencie.

Scénická jazda popri fjordoch

Čo tak sa vydať k fínskym hraniciam, pozrieť si vysoké zasnežené štíty a ďalšie krásne fjordy? 

Popri pobreží vyštartujte smerom k Nordkjosbotn. Po ceste sa zastavte v kempe Sorbotn, kde si užijete výhľad, lebo fjord bude čiastočne zamrznutý. 

Ďalej si zaznačte cestu, ktorá vedie k mestu Laksvatn, kde sa dostanete do zaujímavej doliny. Odtiaľto môžete pokeačovať severne k Lakselvbuktu, ktorý je priamo oproti alpského pohoria Lyngen.

Vráťte sa na hlavnú cestu. Po dedinke Oteren navigujte smerom k Signaldalen a pred vami sa objaví brutálna hora. Ak máte čas, môžete jazdu pokračovať až k Skibotn, čo je obľúbená destinácia na lov polárnej žiary, pretože počasie je tu často stabilné. 

Ako vidieť polárnu žiaru v Tromse?

Čo sa týka najlepších miest na pozorovanie polárnej žiary v okolí mesta Tromsø, treba sa riadiť najmä počasím. Polárna žiara je nad vašou hlavou stále prítomná, otázna je však jej aktivita a počasie.

Na pozorovanie polárnej žiary potrebujete hlavne čistú oblohu. Preto neustále sledujte počasie a hľadajte miesta, kde vidíte hviezdy. Potom už len treba trpezlivosť. Polárna žiara je prírodný úkaz a my nikdy nevieme kedy, kde a na ako dlho sa na oblohe objaví. 

Naše odpočúčané appky:

Počasie – Yr.no, Windy.com

Aktivita polárnej žiary – My Aurora Forecast, Aurora Alerts

Ak si na takýto lov sami netrúfate, radi pôjdeme s vami a využijeme všetky naše vedomosti, aby ste polárnu žiaru videli na vlastné oči. Viac info tu

Aktivít, ktoré v okolí mesta Tromsø môžete vykonávať je neúrekom, treba si len vybrať podľa vášho gusta a rozpočtu. Dúfame, že článok vám pomohol rozhodnúť sa, ktoré aktivity budete vykonávať pri vašej návšteve mesta Tromsø. 

Ďalšie články k téme...

Harovci - Cestuj s nami!

Vaši parťáci na cestách. Itineráre, tipy, zájazdy, cestopisy a hon za dobrodružstvom s limitovaným rozpočtom.

Nezmeškaj ani jednu novinku!

Prihlás sa na náš Newsletter a buď prvý, kto sa dozvie, aké videá vyjdú v daný týždeň, kto dostane bonusové info k našim blogom či VIP pozvánku na naše besedy. 

Newsletter sign up

Tvoje osobné údaje aj emailovú adresu spracovávame v súlade so zásadami spracovania osobných údajov.