Ako naplánovať dovolenku na Madagaskar? Všetko, čo treba vedieť.

Publikované: 29. september 2024

Naša cesta na Madagaskar vzbudila u mnohých otázky, ako precestovať túto krajinu, koľko času vám treba, no najmä ako sa tu pohybovať. Madagaskar je brutálna krajina s neskutočným prírodným bohatstvom, milými ľuďmi a fajnovým jedlom. No, doprava a komunikácia môžu byť zádrhel, a teda treba sa na dovolenku vydať s dostatočnými informáciami. 

V tomto článku vám prinášame všetky potrebné informácie, ktoré vám pomôžu naplánovať nezabudnuteľnú dovolenku na Madagaskare.

Kedy je vhodné cestovať na Madagaskar?

Najlepšie obdobie na návštevu Madagaskaru je počas suchého obdobia, ktoré trvá od apríla do novembra. Toto obdobie ponúka príjemné teploty a minimálne riziko dažďov.

Obdobia na zváženie:

  • Apríl až jún: Je po konci obdobia dažďov, takže krajina je svieža a plná života. Menej turistov a mierne ceny robia toto obdobie veľmi atraktívnym.
  • Júl až september: Je to hlavná sezóna, keď teploty sú najpríjemnejšie. Je to skvelé obdobie na pozorovanie veľrýb na východnom pobreží.
  • Október až november: Koniec suchého obdobia, s teplým počasím a menej turistami, ideálne na pozorovanie zvierat.

Vyhnúť sa odporúča obdobiu dažďov od decembra do marca, kedy môže dôjsť k silným cyklónom, ktoré ovplyvňujú dopravu a prístupnosť niektorých oblastí.

Letenky na Madagaskar

Najrýchlejší a najpohodlnejší spôsob, ako sa dostať na Madagaskar, je letecky. Hoci je tento ostrov pre cestovateľov vychýrený, priame spojenie z Európskej únie spája len Paríž s hlavným mestom Magadaskaru – Antananarivo. Nám najlacnejšie  letenky na letisko Ivato International Airport vychádzali cez Istanbul s Turkish Airlines, no pozrite si aj Ethiopian Airlines. 

Dostať sa na Madagaskar, ktorý leží v indickom oceáne asi 400 km od afrického kontinentu, je celkom nákladná záležitosť. Letenky sa pohybujú okolo 1000-1500 EUR za obojsmernú cestu. Ak nájdete lepšiu ponuku, neváhajte. 

Pre zorientovanie o leteckých spoločnostiach a predbežných cenách si kľudne letenky pozrite aj na vyhľadávačoch, ako sme priložili dolu. 

EXTRA TIP: Ak sa chystáte do turistického Nosy Be zrelaxovať na bielych plážach, pozrite si lety priamo na letisko Nosy Be International Airport. Ušetríte tak strastiplnú cestu a deň, ako keby ste mali cestovať z Antananariva.

Víza na Madagaskar

Dobrou správou je, že víza na Madagaskar dostanete po prílete do krajiny. Je to celkom jednoduchá záležitosť. V príletovej hale prídete k pultu a poviete, do kedy sa plánujete na Madagaskare zdržať. Podľa toho vám dajú do pasu pečiatku a zaplatíte výšku poplatku. 

Ak sa plánujete na Madagaskare zdržať menej ako 15 dní, administratívny poplatok by mal byť 10 EUR. My sme si dali víza na 30 dní a platili sme 35 EUR na osobu. 

Nezabudnite, že pre vstup na Madagaskar je potrebný cestovný pas s platnosťou 6 mesiacov po vstupe do krajiny a s 2 voľnými stranami.

Občania Slovenskej republiky potrebujú pre vstup do krajiny

  • platný cestovný pas,
  • vízum,
  • spiatočný cestovný lístok
  • a potvrdenie o očkovaní proti žltej zimnici pri ceste z infikovanej oblasti

Očkovanie a zdravotné riziká Madagaskaru

Na Madagaskar nie sú povinné žiadne špeciálne očkovania, ak prichádzate priamo z Európy.

Žltá zimnica

Avšak, ak prichádzate z krajiny, kde sa vyskytuje žltá zimnica, alebo ak ste cestovali cez takúto krajinu, očkovanie proti žltej zimnici je povinné. Napríklad, ak máte viac než 12-hodinový prestup cez Etiópiu, ktorá je považovaná za jednu z takýchto krajín, musíte sa preukázať očkovaním.

Malária

Madagaskar je považovaný za rizikovú oblasť pre maláriu najmä v nižších nadmorských výškach a na vidieku. Poraďte sa s vaším lekárom, či vám treba nasadiť antimalariká. 

Komáre vás na Madagaskare budú obťažovať celkom často, tak si nezabudnite nakúpiť miestne repelenty. 

Viac o odporúčaných očkovaniach a zdravotných nástrahach v Afrike sa dozviete tu.

Ako riešiť ubytovanie na Madagaskare?

Na Madagaskare závisí, aké pohodlie vyžadujete. Nájdete tu hotelové izby od 5 EUR na noc až po luxusné rezorty za 70 EUR a viac. My sme v priemere platili 10-15 EUR na noc a tieto hotely sme väčšinou hľadali priamo cez Google. Buď sme sa dohodli cez WhatsApp alebo sme prišli hotelom doslova klopať na dvere. 

Na stránkach ako Booking.com nájdete drahšie možnosti, no máte ich overené recenziami od ďalších medzinárodných turistov. 

Naše tipy na ubytovne nájdete v celom itinerári.

Kde sa stravovať na Madagaskare?

Malagaská kuchyňa je naozaj chutná. Je to mix francúzskeho, afrického a indonézskeho vplyvu, takže čakajte bagety, cestoviny, polievky, rezance, steaky, ryby – no samé pochutiny. Ak idete do malého lokálneho podniku, čakajte, že porcia môže stáť do 2-3 EUR. Ak navštívite miesny podnik na úrovni (napríklad v hoteli), zaplatíte 4-6 EUR. Medzinárodné jedlá ako pizza a burger stoja viac, no my sme sa zameriavali na miestnu kuchyňu, ktorá bola naozaj výborná. Dávidovi najviac chutil zebu steak a Lenka si často objednávala Minsao. K tomu sme si pochutnali na pive Queens, radleri Fresh alebo World Cola.

Doprava na Madagaskare

Cesty na Madagaskare nás riadne prekvapili. Hoci sme čakali, že budú v katastrofickom stave, bolo to naozaj horšie ako v našich predstavách. Madagaskar je naozaj veľká krajina, a aby ste ju poriadne prebádali, musíte sa často presúvať. Veď len presuny zabrali asi polovicu nášho času v krajine. 

Tu sú naše tipy, ako sa pohybovať po krajine v závislosti od vášho rozpočtu:

  • Letecká doprava
    Ak chcete navštíviť baobabovú alej, pozrite si letenky do mesta Morondava. Ak vás lákajú pláže, mrknite sa na letenky na St Marie alebo Nosy Be. Rátajte, že za hodinový let zaplatíte cca 160 EUR. Áno, je to drahé, ale efektívne. 

  • 4×4 auto 
    Väčšina spoločností vám prenajme auto so šoférom, keďže cesty sú naozaj v zlom stave. Prenájom auta sa pohybuje od cca 55 do 145 EUR na deň, v závislosti od sezóny. Odporúčame pozrieť stránku ako Roadtrip Africa alebo Faniry Madagascar Tours. Každopádne, ak budete skupina štyroch ľudí, táto možnosť rozhodne stojí za zváženie. 

  • Verejná doprava – minibusy
    My sme zvolili práve túto možnosť. Takmer všade sme sa dostali diaľkovými minibusmi spoločnosti Cotisse, ktoré sa v krajine považujú za najbezpečnejšie. Nech vás neprekvapí, že jeden šofér bude riadiť auto aj 18 hodín a hocikedy vám skape motor. Lístok si treba zarezervovať minimálne 2-3 dni vopred buď telefonicky, priamo na stanici alebo v krajnom prípade cez Facebook. Online platba nám nefungovala, tak zaplatíte priamo na stanici alebo v mini stránku s “Mobile Money”. Ak sa vám náhodou neujde lístok na Cotisse, odporúčame spoločnosť Soatrans. Lístok rovnako kúpite na stanici. Okrem toho na Madagaskare jazdia minibusy Taxi-brus. Tie domáci väčšinou používajú na kratšie vzdialenosti. My sme párkrát zvolili STOP. Šoféri si vždy vypýtali za cestu sumu, ktorá bola v hodnote ceny lístka. Ak máte chuť, aj toto je dobrá voľba.

  • Verejná doprava – vlak
    Síce pomalšia preprava, no pohodlnejšia ako minibus. Slúži najmä ľuďom, ktorí žijú v odľahlých oblastiach. Problém je v tom, že musíte byť v správnom čase na správnom mieste. Napríklad, na trase Toamasina – Moramanga ide vlak raz do týždňa, len vo štvrtok o 6:00 ráno a lístok kúpite len v stredu medzi 14:00 – 17:00 na stanici. Ako skúsenosť je to zaujímavá, ale na prepravu po krajine vlak neodporúčame.  

Ako riešiť internet na Madagaskare?

Európsky roaming by vás vyšiel v na Madagaskare asi draho a my vám určite odporúčame kúpiť si miestnu SIM kartu. My sme si kúpili SIM kartu od spoločnosti Telma, pretože majú fajn pokrytie a dobré dátové balíky. 

Určite si kúpte SIM kartu v oficiálnom obchode. Budú potrebovať váš pas a víza. Pre turistov majú špeciálne balíky a za 15 EUR dostanete 12 GB dát.

Potrebujem na Madagaskare hotovosť?

Jednoznačne ÁNO. My sme na Madagaskare za dva týždne platili kartou len raz, a to na ubytovaní, kde chodili bežne turisti. 

Na Madagaskare sa nezaobídete s eurami alebo dolármi. Treba vám miestnu menu – ariary. Dokonca, ak keď sme chceli za 3-dňový výlet platiť šoférovi v eurách, ponúkol nás vyššiu sumu kvôli prepočtu zámeny na lokálnu menu. 

Po prílete na letisko si rovno vyberte peniaze v bankomate MCB. My sme používali predplatenú bankomatovú kartu Revolut a bankomat nám nebral žiadny poplatok. Zdá sa nám, že maximálne sa dalo vybrať 500.000 ariary, no každý bannkomat má tento limit nastavený rôzne. Okrem bankomatu MCB sme vyberali z bankomatu BNI, kde nám vždy naúčtovali jednorazový poplatok 10.000 ariary. Preto treba vyberať čú najvyššiu sumu. Inak, čítali sme, že niektoré bankomaty majú problém s výberom z karty Mastercard a preferujú VISA, no nám sa to nepotvrdilo. 

Je cestovanie na Madagaskar bezpečné?

Musíme povedať, že na Madagaskare sme sa ani raz necítili ohrozene alebo nebezpečne. Ľudia sú priateľskí, féroví, no samozrejme, oči treba mať vždy na stopkách. Netreba zbytočne na seba priťahovať pozornosť. Treba mať na pamäti aj tieto veci:

  • Krádeže a drobné kriminality: Vo väčších mestách, najmä v hlavnom meste Antananarivo, môžu byť problémom drobné krádeže a vreckári. Turisti by mali byť opatrní na verejných miestach, na trhoch, v hromadnej doprave a vo frekventovaných turistických oblastiach. Ako predísť krádeži na dovolenke sa dočítate v našom článku.
  • Nástrahy v nočných hodinách: Po zotmení je odporúčané vyhnúť sa chôdzi osamote, najmä mimo hlavných turistických oblastí.
  • Cesty a doprava: Dopravná infraštruktúra na Madagaskare je vo vidieckych oblastiach často v zlom stave, s rozbitými cestami, mostmi alebo chýbajúcim značením. Preto môže byť cestovanie autom, najmä mimo hlavných ciest, náročné. Prenájom auta s vodičom, ktorý pozná miestne podmienky, je lepšou voľbou než šoférovať sami.
  • Dopravné nehody: Z dôvodu zlého stavu ciest a neporiadku v doprave sa tu stávajú časté nehody. Ak sa dá, vždy používajte bezpečnostné pásy a buďte pripravení na dlhšie presuny.

Dúfame, že sa vám náš článok o vycestovaní na Madagaskar páčil a priniesol vám odpovede na všetky otázky. Ak by ste chceli vedieť viac, kontaktujte nás na [email protected]

Ďalšie články k téme...

Harovci - Cestuj s nami!

Vaši parťáci na cestách. Itineráre, tipy, zájazdy, cestopisy a hon za dobrodružstvom s limitovaným rozpočtom.

Nezmeškaj ani jednu novinku!

Prihlás sa na náš Newsletter a buď prvý, kto sa dozvie, aké videá vyjdú v daný týždeň, kto dostane bonusové info k našim blogom či VIP pozvánku na naše besedy. 

Newsletter sign up

Tvoje osobné údaje aj emailovú adresu spracovávame v súlade so zásadami spracovania osobných údajov.